NAKAE ARCHITECTS INC.

HOME

Works

MINAMI-HAYAMA duo

INDEX

Walking up the steep slope that branches off from the seaside highway, you experience a spectacular sequence of surrounding scenery. The landscape has intricate layers of hills and valleys, with trees and houses scattered along the undulating surfaces. And as you go up, a stunning panorama of the Bay of Sagami gradually unfolds in front of you, with a fine view of Mt. Fuji and the Izu Peninsula in distance.

海沿いの国道から曲がりくねる急な坂道を上り、周囲を見回せば、山と谷が交互に連なる複雑な自然の地形、その斜面に沿って立ち並ぶ木々や家屋、西に広がる相模湾とその向こうに見える伊豆半島や富士山など、風景をつくるさまざまな要素がめまぐるしく変化し、心を浮き立たせる。そのような坂道を上った山の頂上近くに位置する敷地に2棟の週末住宅を計画した。

We designed a weekend house, which consists of two separate blocks, located near the top of the landscape. The site is an uneven fan-shaped land situated between two roads at the Y-shaped intersection. The site had to be divided in two for each blocks. The divided sites varied in size, shape and orientation, but our intention was to provide the same volumes, equal living condition, and the best views for the both of them.

敷地は2つの道路に挟まれた不整形な扇形をしており、道路の角から左手にはカーブする車道がゆるやかに上り、右手には遊歩道のような通路が逆に少し下っている。そのような敷地を二分割し、2棟を建てようとしたとき、面積、土地の形状、方位などの敷地の条件を等しくすることは不可能であったが、そこに建つ2棟の住宅の規模、駐車台数などの条件面に優劣がなく、そしてこの場所の持つ魅力的な風景をそれぞれに享受できるように計画を行った。

The two blocks both consist of thirteen 10-meter-high walls with various widths. Each walls stand separately, and glass is inserted in between. Walls are set irregularly, so you will experience a dramatic sequence of different framings of the surrounding view as you move among them. The second floor, which is divided by stairs in the middle, has split-levels, so you can enjoy views at different eye levels.

As you move along this ever-changing scenery framed by irregular walls, you begin to feel that the walls themselves become parts of the surrounding view. Our intention is to bring the spectacle of the surrounding scenery into the space. The walls open to the sea and the mountains, and are closed against the adjacent block and the neighbor. However our intention was to in create a dramatic and intricate space, which is not just about "open and close" relationship.

2棟はバラバラの角度で配置された高さ10m弱のさまざまな長さの13枚の壁で構成されている。壁と壁の間はすべてガラスの開口部となっており、それぞれの壁が独立した存在に見える。壁の長さや角度に規則性がないため、人の立ち位置が変わると壁そのものと壁の間から見える風景がダイナミックに変化していく。また、2階では階段を挟んで床にレベル差を設けており、高さ方向の移動に対しても風景が変化していく。

In this project big challenge was to design two separate blocks in a rather small fan-shaped site divided in two sections. However by boldly opening up the space towards the surrounding scenery, you feel as if Mt. Fuji has become a part of your site. We successfully created a dramatic openness that one cannot experience in everyday life in the city.

壁と共に変化していく風景の中では、壁もまた風景の一種のように感じられる。その空間体験は、この場所が持っている風景の魅力をそのまま住宅内部に引き込んだものである。海や山に対して開き、2棟間や隣家に対しては閉じるという配慮をしながらも、そのような配慮を感じさせないような、あるいは開く閉じるという単純な図式に収まらないような空間がこの場所にふさわしいと思えた。

  • News
  • Works
  • Architect
  • Company
  • Contact
  • location
    Yokosuka, Kanagawa, Japan
  • principal use
    2 weekend houses
  • collaboration with
    Ohno JAPAN
    komorebi design
    Akiyoshi Takagi Architects
  • completion date
    December 2009
  • structure
    reinforced concrete
    3 stories
  • total floor area
    A-101.18m2 B-101.67m2
  • photographer
    Hiroyasu Sakaguchi
  • Photo Gallery

©2011 NAKAE
ARCHITECTS INC.

Top of Page

  • News
  • Works
  • Architect
  • Company
  • Contact