NAKAE ARCHITECTS INC.

HOME

Works

MINAMI-HAYAMA solo

INDEX

Situated off the highway along the seaside, the site is a right triangle shaped land between two roads at Y-shaped intersection. Starting from the point of the right angle, going up along the short side, and ending at the end of the longest side, there is 3.5 meter level difference overall. The gap between the surrounding road and the ground level of the site was adjusted by retaining walls. The small triangular dent looked like a useless empty lot, or an abandoned yard of the neighboring house.

海沿いの幹線道路から入ってすぐの2本の道路が交わった角地に建つ週末住宅である。敷地は直角三角形で、敷地と同レベルの高さにある直角部から短辺を斜辺方向に進み、さらに斜辺を長辺との交点に進むと、2本の道路を通して3.5mほど道路レベルが高くなる。当初、その敷地と道路の段差は間知石の擁壁によって処理され、道路には安全用のフェンスが取り付けられていたが、その三角形の小さな凹みは、使い道のない空き地のような、あるいは忘れ去られた隣家の庭のように見えた。

The short side of the triangle faces the mouth of the river cascading down the mountain. From there you get the view of the Bay of Sagami. Due to level difference along the roads, you get open views, and you can keep good distance from the neighbors. We expected that the upper floor would provide a comfortable open space for a weekend house.

一方、三角形敷地の短辺は山から流れてくる川の河口に面しており、相模湾へと眺望が開け、他の方向に対しても道路に沿った視界の抜けや近隣の土地の高低差によって、周囲と相応の間合いが取れており、上階では週末住宅としての開放的な空間を実現できそうな可能性も感じることができた。

The weekend house consists of three floor levels.

The basement is composed of reinforced concrete walls, serving as foundation of the house. They are built as close as possible to the retaining walls so that they blend into the background. They are built at the same level as the adjoining roads, and two entries from different levels are provided.

This concrete structure, which is inserted into the triangular dent, has created a new landscape. Or maybe one can say that it reconstructed the original mountain landscape.

計画した建物は3層の構成となっている。建物の基礎ともなる鉄筋コンクリート造の最下層は、高さが変化していく道路に対してレベルを合わせて斜めに擦り付けた形とし、擁壁の際いっぱいにボリュームをつくっている。これによって擁壁の存在は消失し、道路と連続する新たな地形が生まれ、2つの道路からそれぞれのレベルで敷地へと直接アクセスすることが可能になり、市道上の道路フェンスも市に申請の上、撤去することができた。凹みを塞ぐように嵌め込まれたようなこのコンクリートの構造体は、新たな地形とも言えるし、もしかすると山の地形を復元したと言えるかもしれない。

Two-storey wood structure is built above the concrete foundation. The lower level has a bedroom and bathroom enclosed by walls. It is standard post and beam construction. The upper level is allocated for living room. The structure is rigid wood frame construction, with engineered wood columns located at four corners. It is an entirely open space, with panoramic views in all directions.

This house stands strongly at the top of the landscape, like a lighthouse at the tip of the coast. At the same time it fits naturally into the triangular-shaped sunken site.

このコンクリートの地形の上に、正方形平面の2層のシンプルな木造架構を載せている。2層のうち、下階は個室や水まわりの壁によって仕切られた在来軸組とする一方、リビングのある上階においては、四隅に集成材の柱を1枚ずつ巴状に配置することで、四面に大開口を持った、木造とは思えないような開放的な一室空間を実現している。

この住宅の立ち姿は、岬の先端に建つ灯台のように地形の突端に屹立しながらも、凹んだ敷地にすっぽりと収まり、意外にも自然な佇まいを感じさせるものであった。

  • News
  • Works
  • Architect
  • Company
  • Contact
  • location
    Yokosuka, Kanagawa, Japan
  • principal use
    weekend house
  • collaboration with
    Ohno JAPAN
    komorebi design
  • completion date
    December 2009
  • structure
    reinforced concrete and wooden
    1 basement and 2 stories
  • total floor area
    98.77m2
  • photographer
    Hiroyasu Sakaguchi
  • Photo Gallery

©2011 NAKAE
ARCHITECTS INC.

Top of Page

  • News
  • Works
  • Architect
  • Company
  • Contact