NAKAE ARCHITECTS INC.

HOME

Works

MM apartment

INDEX

A three-story multiple dwelling house, consisting of eight housing units for a single person, at a town where a prestigious private university locates the campus. Each unit has floor area of approximately 23 square meter on average. The area is as about same as a studio apartment in city center; however, this house is planned as maisonette and triplett type to access from floors above ground.

有名私立大学がキャンパスを構える街に建つ、単身者向けの8戸からなる3階建ての集合住宅である。各住戸は平均して面積23m2程度で、都心のワンルーム賃貸マンションと同等の大きさであるが、ここでは地上階からアクセスするメゾネットもしくはトリプレットとして計画している。

The site faces each different environment, such as a heavily-trafficked road to the west, a road on which almost only pedestrians walk to the south, electric train line across a coin-operated parking lot to the north, and a neighboring house to the east. Because of frequently blaring of railroad crossing and trains, and automobile traffic also, the site is placed in an environment in which creating an open space is generally difficult.

敷地の西には車の通行量がかなり多い道路、南にはほとんど歩行者だけが行き来する道路、北にはコインパーキングを挟んで電車の線路、東には隣家があり、それぞれ異なる環境に面している。頻繁に鳴り響く踏切や電車、自動車の往来もあり、総じて開放的な空間をつくりにくい環境に置かれている。

To create less relative merits for an environment around each unit as much as possible, a simple volume, formed by just offsetting the shape of site, is divided into two pieces; then each piece is divided again into smaller four pieces; and two spaces consisting of respectively four housing units are constructed with quadplex spiral forms. In each housing unit, a volume of space is misaligned in the counterclockwise direction every time of going upstairs to the upper floor. Layering small spaces and moving between floors with misalignment produces successfully a space with sense of abundant perspective which can't be evaluated by its area.

各住戸を取り巻く環境にできるだけ優劣が生じないように、敷地形状をオフセットしただけの単純なボリュームを2つに分割し、それらをさらに4つに分割して、4住戸からなる2つの4重らせん形式による空間を構成した。各住戸は1層上がるごとに、空間のボリュームが反時計回りにずれていく。小さな空間を積み重ね、ずれながら階を移動することによって、面積では評価することのできない豊かな距離感を持った空間を生み出すことに成功している。

On the basis of the quadplex spiral constitution, when boundary plane is constructed with reinforced concrete as a structure, vertical, horizontal, oblique planes appear like natural landscape; and these planes correspond to a floor, a wall, and a staircase respectively to form a space accepting a resident's life. The constitution is formed simply with the tri-layered same floor plan, and aimed to achieve both rationality and simplicity including problems of execution of work, and producing a complicate, diversified space. Along the seams where ceiling meets inner surface of external wall, slit-like openings with a height of five centimeters are provided to let in light, but not sight line. Natural light shines softly in an interior from the slits like indirect lighting. In this situation of difficulty for openness, not only producing a closed space, but also I desired to develop a new environment which can't be expressed with dichotomy between openness and closeness.

4重らせんの構成に基づき、住戸の境界面を構造体としての鉄筋コンクリートでつくると、垂直・水平・斜めの面が自然の地形のように現れ、それらを床・壁・階段に対応させて、人の生活を受容する空間としている。この構成は、同じ平面が3層積み重なっただけのシンプルな構成によって成立しており、施工の問題などを含めた合理性、単純性と、複雑で多様な空間の創出の両立を目指した。

外周部の壁の天井際には視線は抜けず光だけが入る高さ5cmのスリット状の開口を設けている。自然の光がスリットから間接照明のようにやわらかく住戸内に染み込んでくる。開放的にしにくい環境にあって、ただ閉鎖的な空間をつくるのではなく、開放的・閉鎖的という二項対立では表現できない新しい環境を構築したいと思った。

Though the housing units of the multiple dwelling are very small, it is focused to create a new space enabling an everyday-life experience which is different completely from general concept of space.

この集合住宅の住戸はとても小さいが、一般的な広さの概念とはまったく違った生活体験を可能にする新しい空間を目指したものである。

  • News
  • Works
  • Architect
  • Company
  • Contact
  • location
    Tokyo, Japan
  • principal use
    apartment house
  • collaboration with
    Ohno JAPAN
    yamada machinery office
  • completion date
    September 2009
  • construction
    Matsushima-Kogyo Co.,Ltd.
  • structure
    reinforced concrete
    3 stories
  • total floor area
    196.59m2
  • photographer
    Hiroyasu Sakaguchi
  • Photo Gallery

©2011 NAKAE
ARCHITECTS INC.

Top of Page

  • News
  • Works
  • Architect
  • Company
  • Contact